[...] na temat wartości odżywczych różnych produktów. Trwają spory na temat tego, czy jedząc makaron można schudnąć, czy lepiej jeść masło zamiast margaryny albo czy wszystkie produkty "light" to postawa zdrowego żywienia. Czy produkty "light" są faktycznie niskokaloryczne? W większości przypadków tak, producenci obniżyli w nich zawartość [...]
[...] Dietetyk dr Kozłowska-Wojciechowska się nie dziwi: - Sztuczne konserwanty są przebadane, dopuszczone do użytku i nie szkodzą. A najstarszym konserwantem jest sól, tyle że produkty konserwowane w ten sposób wcale nie są zdrowe. Sól w nadmiarze przyczynia się do udarów mózgu, raka żołądka. Jemy 14 g soli dziennie, a powinniśmy jeść 5-6 g. [...]
[...] jednak, że o wyborze najlepiej wpływającej na nas diety ostatnie słowo mamy ... my same ), jeżeli nauczymy się słuchać swojego organizmu, będziemy jeść tylko naturalne produkty, to szybko będziemy wiedziały czy odpowiadają nam diety z wyższa- niższą- ilością węglowodanów, czy może należymy do ludzi dla których po prostu dieta równo [...]
GAINERY I WĘGLOWODANY Gainery, weight gain powders - produkty umożliwiające uzyskanie przyrostu masy ciała, bez zwiększenia tkanki tłuszczowej. Zawierają białka (proteiny), węglowodany, witaminy, minerały oraz inne składniki odżywcze niezbędne do uzyskania optymalnego przyrostu masy mięśniowej i siły. Podstawowym celem ćwiczeń siłowych i [...]
Dzięki uprzejmości kolegi(Bigos92) z innego forum udostępniam jego tłumaczenie biblii GH15 w zwięzłym skrócie. Zaznaczam tłmaczenie nie jest moje. Napewno warto przeczytać, polecam. osobiście sie pod tym w sumie podpisuje zwłaszcza pod częscia ze PCT to ściema i że po kilku latach można sie troche opie..dalac %-) [...]
[...] 4,0 g/kg Tłuszcze 0,7 g/kg Rozłożone na min 5 posiłków o stałych porach. Nie będę podawał mojego jadłospisu bo monotonia żywieniowa jest największym wrogiem diety ,podam produkty z których czerpać niezbędne składniki: a - zródła węglowodanów moga być takie: - ryż brązowy - ryż biały - kasza gryczana - kasza jęczmienna - pęczak - kuskus - [...]
[...] obowiązkom jakim go obarczono , białko w diecie musi być wysokogatunkowe, a nie wybrakowane. W okresie stosowania tego środka pamiętajmy, aby na talerzu znalazły się produkty wysokobiałkowe o zbilansowanym składzie aminokwasowym jak chude mięso wołowe, cielęce, drób, ryby, chude przetwory mleczne. Unikajmy natomiast tłustych wędlin, [...]
[...] używane w żywności. Które z alergenów są najbardziej popularne ? Indywidualne osoby mogą mieć alergie na różne rodzaje żywności tj.owoce, warzywa, mięso. Jednakże te produkty wywołują reakcje alergiczną znacznie rzadziej niż tych osiem poniżej wymienionych produktów, które są sprawcami 90 procent wszystkich reakcji alergicznych: Mleko [...]
[...] Tłuszcze pożywienia są najbardziej skoncentrowanym źródłem energii, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz niezbędnych kwasów tłuszczowych (NNKT). Głównym źródłem NNKT są produkty pochodzenia roślinnego. Kwas linolowy występuje w większych ilościach w olejach jadalnych, np. w oleju kukurydzianym, słonecznikowym, sojowym, w nieco mniejszych [...]
[...] się ilości 50g). Na przykład indeks glikemiczny 60 oznacza, że poziom glukozy we krwi wzrośnie nam o 60% wzrostu jaki wywołałaby czysta glukoza. Generalnie przyjmuje się, że produkty o niskim indeksie glikemicznym to takie dla których ten wskaźnik jest mniejszy niż 55 i takie właśnie sprzyjają odchudzaniu. Indeks glikemiczny dotyczy tylko [...]
[...] kontrowersji. Myślę, ze zbyt wiele osób postrzega tę tematykę w kategoriach dwuwartościowych. To jest błąd. Warto dbać o jakość spożywanej żywności i starać się wybierać produkty wysokowartościowe, ale nie należy popadać w paranoję, gdyż doprowadzić może to do ortoreksycznych zachowań i zaburzeń odżywiania. Tymczasem na forach sportowych [...]
[...] podobna, ale bardziej polecałbym jeść rzeczy mniej przetworzone. Co znaczy ilość jedzenia podobna? Objętości owo tak samo, ale wybierasz nie syf i byle, co ale bardziej w produkty zdrowe, lecz nadal w sporych ilościach. Nie chce Ci pisać abyś unikał węglowodanów, ale jeśli tak postanowisz to warzywa i mięso (bardziej chude, ale w gruncie [...]
[...] obowiązkom jakim go obarczono, białko w diecie musi być wysokogatunkowe a nie wybrakowane. Dlatego w okresie stosowania tego środka pamiętajmy by na talerzu znalazły się produkty wysokobiałkowe o zbilansowanym składzie aminokwasowym jak chude mięso wołowe, cielęce, drób, ryby, chude przetwory mleczne. Unikajmy natomiast tłustych wędlin, [...]
[...] malinowym lub słodzikiem. A zamiast batonika w czasie przerwy zjedz suszone owoce - dodadzą Ci one energii i zwiększą podaż błonnika w diecie. Staraj się jadać na śniadanie produkty pełnoziarniste: płatki pszenne, żytnie, jęczmienne, muesli a zrezygnować z bułeczek pszennych. Unikaj produktów przetworzonych i konserwowanych, zawierają one duże [...]
[...] za to zjada dostateczne ilości węglowodanów i tłuszczu. Ktoś, kto chciałby się żywić w ten nienaturalny sposób, musiałby jeść np. dużo cukru i smalcu, wykluczając wszelkie produkty zawierające białko. Tymczasem w stanie na czczo dobowe straty białka wynoszą ok. 75 g, zaś na diecie niskowęglowodanowej u trenujących sportowców - około 90 g. [...]
[...] spożywaj 5-7 małych posiłków dziennie Suplementy: Termogeniki (chyba, że stan zdrowia na to nie pozwala) i odżywki białkowe Rzeczy, których się wystrzegaj: Wysokotłuszczowe produkty, podjadanie między posiłkami, niekompletne źródła białek, alkohol, napoje słodzone i soki owocowe. Info do zapamiętania: Nie jedz za późno i nie śpiesz się w [...]
[...] on stabilny poziom glukozy we krwi, co z kolei zabezpiecza energię dla centralnego układu nerwowego. Bogatymi źródłami węglowodanów są: makaron, ryż, ziemniaki, chleb, produkty zbożowe, musli, owoce, warzywa. Węglowodany powinny stanowić około 60% diety zawodnika wykonującego długotrwały trening. Węglowodany przed wysiłkiem Pełny zasób [...]
[...] to zwiększony napływ krwi do mięśni i wydzielenie się kwasu mlekowego. Ów kwas mlekowy wywoła nieprzyjemne uczucie palenia wewnątrz mięśni. Od strony fizjologicznej, produkty powstające w wyniku przemęczenia mięśni oraz dokrwienie wywołane tymi dodatkowymi, niepełnymi powtórzeniami powodują nabrzmienie komórek oraz rozmnażanie się naczyń [...]
[...] Czy są jakieś naturalne źródła szczególnie bogate w argininę? Arginina w pożywieniu występuje wszędzie tam gdzie jest białko. Szczególnie bogate w argininę są: - produkty mleczne: serki twarogowe, mleko, jogurty - wołowina, wieprzowina - mięso drobiowe - łosoś, tuńczyk, halibut - zboża, mąki - płatki owsiane - orzechy - soja, [...]
[...] nie przepuszcza spożytego pokarmu jeśli nie zostanie on upłynniony i rozdrobniony, możemy zatem przyjąć że im dłużej pokarm przebywa w żołądku jest ciężej strawny. Końcowe produkty trawienia białek, tłuszczów i węglowodanów, a także woda, witaminy, sole mineralne i inne składniki pożywienia nie wymagające trawienia, są absorbowane z przewodu [...]